Моден дизајн

Магазин за архитектура, ентериери и дизајн.

Design.mk

10 март, 2016

Тринаесеттиот Моден Викенд Скопје во духот на осумдесеттите

Визуелен имиџ на сезоната

Под мотото „Да живеат осумдесеттите!“ ќе се одржи тринаесеттото издание на Моден Викенд Скопје во деновите од 1. до 4. април кај стариот домаќин на настанот – салонот „Порше Македонија“.

Модното случување за  сезоната  пролет/лето 2016 година ќе се одвива во духот на осумдесеттите години на минатиот век во кои започнаа револуционерните промени во модната индустрија.  Ликот од визуелниот имиџ на новата сезона кој го потпишува графичкиот дизајнер Дејан Зафировски е, всушност, илустрираниот лик на Ирина Илиевска, една од најпознатите  манекенки кај нас во осумдесеттите.

„Осумдесеттите се годините кога облеката е инспирирана од односот меѓу модата и општеството. Декада кога на модата ѝ се отвораат вратите  во уметничките галерии, клубовите, театрите и период кога модата  станува сè погласна и го зазема своето место.  Годините на силните бои,  силните амбиции кај жените и мажите, Мадона, Вивиен Вествуд и Берлинскиот ѕид. Новите генерации сè повеќе ја оживуваат естетиката на социјализмот  во гардероберите, мебелот, омилените кафулиња, животниот стил, а Моден викенд Скопје стариот стил на осумдесеттите ќе го преоблече во нова сезона“, велат организаторите.

Генерален покровител на тринаесеттиот Моден викенд Скопје е „Пелистерка“, официјален мејкап партнер „Golden Rose“ во соработка со Зоран Шурбевски, а официјален партнер за фризура „Lakme“.

Четиридневното случување и овојпат ќе го одбележат голем број ревии од домашни дизајнери и дизајнери од регионот, модни изложби и добра забава.

[fb_button]

, , , , ,